I Jornades d’Esport i Discapacitat
Les Primeres Jornades d’Esport i Discapacitat, organitzades per la Delegació de la Presidència per a l’Esport, analitzaran les diferents competències públiques i privades sobre educació, alt rendiment, medicina esportiva, tecnologies de suport i mitjans de comunicació en relació amb la pràctica esportiva del col·lectiu de persones amb discapacitat.
Les jornades han estat presentades avui pel delegat de la Presidència per a l’Esport, Diego González, i pel coordinador d’Esport i Discapacitat, Xavi Torres. El cicle, que tindrà lloc els propers dia 21, 22 i 23 d’octubre, està obert a tothom que ho sol·liciti i la inscripció és gratuïta.
El principal objectiu d’aquest cicle és crear espais de reflexió i anàlisis que ens ajudin a fer front als nous reptes del món de l’esport per a persones amb discapacitat, al temps que s’inicia la recerca de noves oportunitats per fer front a aquests reptes.
També s’analitzarà la contribució de les administracions a la promoció de l’esport per a persones amb discapacitat, des de la Delegació de la Presidència per a l’Esport, en l’àmbit autonòmic, fins al Consejo Superior de Deportes dins l’àmbit estatal.
Les jornades analitzen distintes temàtiques relacionades amb l’esport i la discapacitat:
a) L’evolució, desenvolupament i promoció de la pràctica esportiva, des de la base fins l’alt rendiment, passant per la tecnificació: s’analitza l’activitat física adaptada a l’escola inclusiva (activitats escolars en què s’integra la persona amb discapacitat), el pas de l’esport base a l’alt rendiment i, finalment, la relació entre la dona, la discapacitat i l’esport.
b) Tipologia de la discapacitat i activitat fisicoesportiva: s’analitza la relació entre la paràlisi cerebral, la discapacitat auditiva i la discapacitat intel·lectual amb l’activitat fisocoesportiva. També es tracta dels beneficis de la pràctica esportiva per a les persones amb discapacitat.
c) Tecnologies de suport a l’esport adaptat: aplicació de la biomecànica a l’esport paralímpic i, de forma específica, a la natació paralímpica.
d) Mitjans de comunicació i esport per a persones amb discapacitat: es tracta de la difusió de l’esport paralímpic en el Comitè Paralímpic Espanyol i l’agència Servimedia.
L’esport esdevé un element fonamental del sistema educatiu, des de l’educació física de base fins a la pràctica de l’educació física com a manteniment de la salut global, i, per tant, és un factor corrector de desequilibris socials que contribueix al desenvolupament de la igualtat entre els ciutadans.
La legislació de l’esport estableix que les administracions públiques han de garantir l’accés a l’activitat fisicoesportiva d’acord amb distints factors. Així mateix, destaca que la pràctica esportiva millora la salut, augmenta la qualitat de vida i el benestar social i contribueix a la formació integral de la persona. Entre les persones amb discapacitat, l’accés a l’esport és encara avui una realitat complexa.
Participen en aquestes jornades, en qualitat de conferenciants o ponents,el gerent del Comitè Paralímpic Espanyol, Alberto Jofre; el professor associat de l’Institut Nacional d’Educació Física (INEF), José Antonio de Mingo; la presidenta de la Federació Balear d’Esports per a Persones amb Discapacitat (FEBED), Isabel Aguilar; els esportistes paralímpics Toni Sánchez i Esther Morales; el director tècnic del Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears de Natació Paralímpica, Toni Pomar; el professor de la Universitat del País Basc, Javier Aymerich; la coordinadora del Departament d’Esport i Gènere de la Delegació de la Presidència per a l’Esport, Elena Gómez; el director de Comunicació del Comitè Paralímpic Espanyol, Luis Leardy, i l’esportista paralímpica i exdirectora general de
Dependència del Govern d’Aragó, Teresa Perales, entre d’altres.
El delegat Diego González durà a terme l’acte de clausura de les jornades, acompanyat del coordinador d’Esport i Discapacitat, Xavi Torres, i de la presidenta de la FEBED, Isabel Aguilar, que repassarà la situació actual i les perspectives de futur de l’esport adaptat.
La Comissió d’Esport i Discapacitat ha sol·licitat a la UIB 1,5 crèdits de lliure configuració per als estudiants matriculats a la Universitat de les Illes Balears que hi assisteixin. Per a més detalls, vegeu la pàgina web <www.caib.es>.